Banke oprezne: Prvi put nakon izbijanja krize manje kredita

Bez autora
Aug 22 2012

Banke su prestale kreditirati gospodarstvo! Prvi put od izbijanja krize HNB je zabilježio pad ukupne mase kredita za približno četiri milijarde kuna, a događao se u razdoblju od travnja do kraja lipnja 2012. Dramatično smanjenje kredita bilo je posebno izraženo kod poduzeća – oko 7 milijardi kuna. HNB u mjesečnoj analizi objašnjava da je to smanjenje u najvećem dijelu bilo posljedica prebacivanja kreditnih linija za brodogradnju s tvrtki na državu. Ministarstvo financija preuzelo je tijekom travnja i svibnja 5,5 milijardi kuna kreditnih obveza brodogradilišta pa se te svote sad ne vode kao kreditno zaduženje tvrtki, već države. No, i bez te transakcije došlo je do pada kreditnih plasmana tvrtkama većeg od milijardu kuna. Bankari odgovaraju da problem nije u njima i njihovu odnosu prema klijentima, već u potražnji.

Banke oprezne: Prvi put nakon izbijanja krize manje kreditaBanke su prestale kreditirati gospodarstvo! Prvi put od izbijanja krize HNB je zabilježio pad ukupne mase kredita za približno četiri milijarde kuna, a događao se u razdoblju od travnja do kraja lipnja 2012.

Dramatično smanjenje kredita bilo je posebno izraženo kod poduzeća – oko 7 milijardi kuna.

Banke: Nismo krivci

HNB u mjesečnoj analizi objašnjava da je to smanjenje u najvećem dijelu bilo posljedica prebacivanja kreditnih linija za brodogradnju s tvrtki na državu. Ministarstvo financija preuzelo je tijekom travnja i svibnja 5,5 milijardi kuna kreditnih obveza brodogradilišta pa se te svote sad ne vode kao kreditno zaduženje tvrtki, već države. No, i bez te transakcije došlo je do pada kreditnih plasmana tvrtkama većeg od milijardu kuna. Bankari odgovaraju da problem nije u njima i njihovu odnosu prema klijentima, već u potražnji.

– Nije bilo promjena u kreditnim politikama Zagrebačke banke, već je došlo do pada potražnje – kaže Helena Ilić iz Zagrebačke banke. Uobičajeno otvoreniji prema javnosti, Erste banka potvrđuje da su u prvom dijelu godine imali pad plasmana 0,8%, što pripisuju padu potražnje, posebno kod pravnih osoba.

– Erste banka prati sve zdrave poduzetničke inicijative s ciljem rasta realnog sektora i rasta zaposlenosti u njemu, no rast kreditiranja uvelike ovisi o broju kvalitetnih i isplativih projekata, kojih je sada razmjerno malo. Povećanje broja takvih poduzetničkih projekata ovisit će i o ukupnoj makroekonomskoj situaciji i stanju u gospodarstvu – navode u Erste banci.

Oprez banaka potaknut je i velikim iznosom nenaplaćenih kredita, koji je kod tvrtki oko 23%. Proizlazi da je sigurnije novac držati u trezoru centralne banke ni za kakve kamate nego ga plasirati tvrtkama uz pretpostavku da će svaka četvrta ili peta kuna biti izgubljena.

– Problemi s naplatom zajednički su problem svih bivših tranzicijskih zemalja. Istraživanja pokazuju da visok udio loših kredita negativno djeluje na investicijsko ponašanje poslovnih banaka, a samim time i na ekonomski rast, što onda kreira začarani krug i dovodi do daljnjeg rasta nenaplativih kredita – objašnjava ekonomist Josip Tica, koji smatra da je trebalo koristiti neke od lanjskih preporuka MMF-a vezanih uz zaustavljanje rasta loših kredita, a koje uključuju donošenje novih zakona o stečajevima, likvidacijama i bankrotima, kako bi se loši krediti što prije izbacili iz bilanci i normaliziralo kreditiranje zdravog dijela ekonomije.

Nema investicija

– Kod nas nije bilo sluha za rješavanje ovih problema, a u HNB-u su i dalje pobornici taktike ignoriranja problema dok problem ne nestane – dodaje Tica.

Bernard Jakelić, ravnatelj u HUP-u, kaže da potražnje nema jer je građevinski sektor pao 40 posto, a on je bio najveći 'potrošač kredita', izvozna su tržišta također u problemima, pa nema ni investicija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik